Вугільна колона скляна призначена для фільтрації самогону через гранули активованого вугілля.
Важливо знати! Невідфільтрованний субстрат потрібно підключати за допомогою силіконової трубки до нижньомувідводу вугільної колони.
Користь і шкода сивушних масел
На склад і концентрацію сивушних масел впливають: сировина, вид дріжджів, температура бродіння і технологія приготування (дистиляція, ректифікація або відсутність перегонки). З цієї точки зору найчистішим напоєм є горілка, погано очищеним - віскі.
Проблема в тому, що саме сивушні масла наділяють спиртні напої характерними органолептичними властивостями. Без цих речовин коньяк і віскі перетворяться в розбавлений водою спирт (вплив витримки в дубових бочках теж значно, але менше), а смак вина або пива зміниться до невпізнання. З іншого боку, надмірна кількість сивухи викликає інтоксикацію організму, отруєння, сильне похмілля.
Шкода і користь сивушних масел відносні - визначаються складом і (або) концентрацією речовин в напої. Кожен поважаючий себе виробник намагається максимально прибрати отруйні домішки, залишивши тільки потрібні і нешкідливі, які визначають органолептичні властивості. Тому технологія виробництва горілки, вина, пива, коньяку, віскі і текіли відрізняється, а якість напоїв залежить від застосовуваних методів очищення.